poniedziałek, 12 września 2011

Torcik migdałowy

Na siostrzane urodziny.

Najpierw pieczemy biszkopt według tego przepisu.

A potem bierzemy:
- 500ml śmietany do ubijania
- 250g serka mascarpone
- aromat migdałowy
- paczkę płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru pudru

Ubijamy śmietanę, potem dokładamy serek (po trochu, cały czas miksując), cukier i dolewamy ciut, powiedzmy łyżeczkę, aromatu migdałowego - tak symbolicznie. Do gotowego kremu wsypujemy płatki migdałowe (zostawiając część do posypania tortu po wierzchu) i mieszamy dokładnie.

Biszkopt przekrawamy na pół, jak lubimy alkoholicznie to nasączamy amaretto, jak nie lubimy to albo nie nasączamy wcale, albo używamy do tego czegoś innego. Ja nie nasączam. Smarujemy kremem jedną część, układamy na wierzchu drugą, smarujemy wierzch i boki, posypujemy migdałami i... Zjadamy.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiedz mi co o tym myślisz :)